Sunday, October 21, 2007

Eid-Mubarak En Poitiers 2007

Raya sudah seminggu berlalu tapi baru hari ini ada kesempatan hendak masukkan entry raya..
This year will be the last year we celebrate Hari raya in France..
(Baju tak sama colour sbb tak sempat tempah masa balik haritu..)


Raya pada tahun ini agak meriah kerana diserikan dgn kehadiran keluarga kawanku dari MALAYSIA..banyak makcik tu bawa bekalan untuk berhari raya di sini..
Terima kasih tak terhingga dari kami..


Antara juadah yang dsajikan adalah ketupat palas..yang segera aje nampaknye..
Nampaknya next yearlah baru boleh merasa ketupat palas jagung Aloq Setaq..


Semua kuih,kerepek dan kekacang datang dari Malaysia..termasuk serunding tu...
Meriah jugak raya tahun ni..

Antara juadah yang kami sediakan...nasi impit dan sayur lodeh.rendang ayam,
agar-agar dan lain-lain..
(Apple pie tu makcik sebelah rumah yang buat sendiri..sedap..merci madame)


Tu sambal ikan bilis makan bersama lontong..
The event started at 2.00 p.m..
We invited the french friends and neighbours too..

Suka betui la mereka dgn rendang,lontong dan kerepek-kerepek..
Siap mintak resepi lagi..
Ada yang siap bawak balik bekal sekali..hehheheh..
Sorang tu nak duduk Malaysia sbb makanan kita mmg sedap2 belaka katanya...


Inilah madame2 yang rapat dgn kami..Yang baju merah tulah yang buatkan pie apple dan scarf
musim sejuk untukku dan Nasrin..baik hati betul..
Mereka ni mmg sukakan anak-anak kami...
Madame yang sorang lagi pulak dok berkenan kat langsir umahku..dia kata cantik..tanya kat aku mana beli kain..aku kata dari MALAYSIA le makcik oii...kat sini mana ada..kat sini kain x cantik..hehheheh..

Ini pula..my friend,Peggy(baju putih)..Anak dia adalah kawan rapat Wafeeq..Nice lady..
and Beatrice..my husband 's tutor..Baik jugak orangnya..
Dia selalu menjemput kami ke rumahnya jika ada party dan sebagainya..


Ini pulak my husband's best friend..Yan..with his girlfriend..
Muda lagi budak tu..baru 20 tahun...


Yang belakang tu pun my husband's best friend jugak..Etienne...
with his girlfriend...

Pada sebelah petang,Yati with her daughter sampai dari La Rochelle..Tak sempat untuk bergambar sebab bateri kong!
Malam pulak beramai-ramai menonton rugby..

France VS New Zealand...

New Zealand Kalah pulak...

Sambil-sambil tengok tu makan le kerepek raya..syok jugak la raya tahun ni...walaupun x semeriah beraya di Malaysia...apa nak buat..inilah ada merantau di bumi asing...
huhuhuhuhu...

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir dan Batin


10 comments:

Umi Mia said...

Welcome back....hehehe ingatkan dok bersawang lagi...upa2nya dah 2-3 post dah pun....Selamat Hari Raya....kat sini raya mood tak hilang lagi....rumah terbuka sini sana.....

Kat sana ok gak lah...makanan raya dah sama dah ngan kat sini, jangan tak tau..kat sini pun ramai yg semua benda segera...especially bila time umah terbuka...kikikiki

k.d said...

Selamat Hari raya Faizabelle..

Meriah raya kat sana...

Dah nak balik Malaysia dah ke.. or pindah negara...

Gambar family siap ada bendera Malaysia tu...tu yang mahal tu.. Patriotik!!

Baju raya tak sempat nak tempah yek...ke tailor dah tak nak ambik order lagi...hihih...

Tak pe lah...at least ada gambar family...kami lupa ambik gambar family...cam ne tu!!

faizabelle79 said...

Umi Mia..
Kahkahkah..xde sawang dah Umi Mia..sekarang dah sihat..rasa boleh dah nak berblogging nih..

Selamat Hari Raya ye..

faizabelle79 said...

k.d
Selamat Hari Raya...

Cuti summer balik Malaysia..Lani still kat France lagi..

Bendera tu mmg ada aje gantung kat umah..sapa2 datang WAJIB ambik gambar kat area tu..satu lg leh perkenal Malaysia di mata mereka yg asing2 nih kan...

Aritu balik sempat beli kain aje..nak tempak x dan...nampaknyer next yr ajele///

Camne leh lupa ambik gambo family..Ni mesti raya sakan ni...hihihihi...

Red Mummy said...

lama betul ko ilang

akak dapat msg ko kat ym

pekabo yang kat 'dlm'?

moga sihat walafiat

salam syawal

mad redo1 said...

meriah juga raya kat France, tambah meriah kalau sokong France time Rugby tu ek?

setuju dengan k.d. patriotik yang amat dengan bendera malaysia kat belakang tuh...

MULAN said...

meghiah betol raya kat france tu.. haaa.. jaga diri tu ya.. jgn buat keje keras2...

faizabelle79 said...

kak red..
kawe ado..sajo lah invisible konon..kekekeke...org dlm alhamdulillah...selamat hari raya...

faizabelle79 said...

abg mat redo1..

Kami malam tu sokong all blacks..!!!
Geram betul leh kalah..depa kata France menang sbb beli perlawanan malam tu...entah le..

Yes..Yes...semangat MALAYSIA tu mesti ada dlm jiwa walau di mana jua kita berada...

faizabelle79 said...

Mulan...
merci..tq..la ni saya ok dah sikit..xde muntah2 dah..alhamdulillah..tapi x leh jugak lama2 depan komputer..pening..tu yg sekali sekala je update..faham-faham le ye..