Tuesday, April 15, 2008

Jalan-Jalan Lagi


Makan Angin

Samedi-Saturday-Sabtu


Hari ini kami sekeluarga pergi makan angin ke Lac de Saint-Cyr(sebuah tasik)..Tahun lepas jika bloggers semua masih ingat..kami pernah sampai ke tasik ini untuk bercamping dgn menaiki basikal sejauh 60 km pergi dan balik!

Cerita kat our parents..mereka tidak menyangka kami boleh berbasikal sejauh itu dengan membawa 2 penumpang kecil di belakang..hehe..

Perjalanan hanya mengambil masa 1 jam dari rumah kami..


Suasana sungguh nyaman dengan sepoi-sepoi angin bertiupan..udara agak sejuk walaupun matahari memancarkan sinarannya..
cewah!hehhehe...




Mula-mula sampai,my mother n my mother in law tak mahu keluar dari kereta..Kata mereka sejuk dan not interested..Kalau shopping mau saja....hahhaha..

Tapi akhirnya mereka keluar juga dari perut kereta..sbb alang2 dah sampai..rugi kalau tak ambil kesempatan untuk bergambar kenangan..bukan senang nak sampai ke tasik ni..


Lepas tu..mereka masuk balik dalam kereta..tak tahan sejuk lagi..
Aku,hubby,abg ipar,nasrin,wafeeq dan Liew(kawan) tidak melepaskan peluang bergambar sakan lagi..


On the way pulang dari tasik..kami singgah bergambar kenangan pula di hadapan istana lama ini..Sorry..tak ingat nama..nanti I check balik..

Istana dalam french disebut..'chateau'

Mmg terdapat banyak chateau di france ini..Masih dalam keadaan baik dan dijaga pula..


Mak mertua dan menantu..


Sebelum pulang ke rumah..kami singgah pula ke Chauvigny..sebuah bandar kecil yang juga mempunyai chateau yang telah berusia berpuluh-puluh abad..

Lokasinya yang terletak di atas bukit menyebabkan mak n mak mertua kesejukan..

Kasihan..hujan rintik-rintik pula turun..

Nak tak nak turun juga dari kereta sbb tak mahu melepaskan peluang yang ada ini..


Anaiis yang baru berusia 13 hari juga turun..huhuhu...


Ni aksi bapak dengan anak..


Dari atas bukit..kelihatan separuh dari dinding chateau yang masih utuh..

Sebahagiannya mungkin telah musnah akibat dibom atau sebaliknya..
Kini..bangunan chateau ini dijadikan tempat untuk pertunjukkan burung.

Pada tahun 2006,kami telah melihat pertunjukkan burung di sini..amatlah menarik sekali..


Bila hujan renyai..maka pelangi pun muncul...


Anaiis dalam stoller..
Nasiblah ada benda ni..senang nak bergerak turun naik bukit..


Berhenti rehat sat..masing-masing kesejukkan..


On the way back..singgah sebentar di ladang kolza..
Bunga-bunga kolza ini diproses untuk mendapatkan minyaknya..minyak masak bunga kolza..
Sekarang sedang menguning di seluruh France..

Shah Rukh Khan dan Kajol dalam lagu.."tuje dekha tohe jana sanam....
Pyer hotahe divana sanam.."


Dimanche-Sunday-Ahad


Hari ini..kami melawat Chateau de Villandry..terletak
lebih kurang 2 jam dari Poitiers..

Hujan sepanjang hari tidak mematahkan semangat kami untuk melawat istana ini beserta tamannya yang cukup indah..


Ini adalah ruang dapur diraja zaman purba french..


Bayaran masuk ke dalam istana ini adalah sebanyak 9 euro seorang termasuk lawatan ke taman diraja..


Bakal permaisuri...hehe..


Ini pula bilik untuk puteri raja..rasa seram sikit bilik ni..


Puas pusing-pusing dalam istana..akhirnya melawat garden diraja pula..

Hujan tidak berhenti..still turun..
Kalau cuaca cerah lagi bestt rasanya nak masuk dalam taman ni kan...


Ini kebun sayur diraja..
Terdiri dari sayuran salad,buah-buahan..
Ditepinya pula ditanam pokok2 bunga ros...
Amat cantik...


Taman maze!
Penuh dengan tulips flower..

Oleh sbb hari hujan ..aku dan mak saja yang turun ke taman..
Sbb kami mmg suka bunga!


Ok..nanti jumpa kat entry lain lak..shopping kot..hihi


12 comments:

Umi Mia said...

tengok korang jalan2...kira jadiklah...entah bila nak berjalan sampai kesana tu yer...

hanny said...

salam kenal dari bumi sakura
bunga kolza tuh kalau kat jepun namanya na no hana (hana tuh bunga maknanya). sama gak disini, bunga tuh untuk minyak masak. Tengok dekat tak cantik. Tapi bila tengok kat gambar cantik lak kan....

ZLAA said...

Amboi, jauh berjalan orang dalam pantang ni..

oldtown~Smell the Roses said...

Wah...ni mengalahkan masa tak pantang..hehehe..best tgk korang jalan2...and bestnya parents ada skali even bersalin kat sana..kan..kan..?

k.d said...

My goodness...kuatnya berjalan...sejuk-sejuk pula tu.

Hey you...take care tau jejalan tu...tak mau le prolapse lak nanti :P

k-riey said...

sronok kan jalan2 ni kak..
nway Insya Allah nak datang Poitiers sabtu ni.
kalu konpem saye call mr art.

:: diana, mama faris :: said...

a'kum.. salam kenal dari one of your silent readers.. cantik nya all the places yg you guys pegi tu...

like your blog too!

Nina Suria said...

salam faizah, kabare? nampak aktif sgt mama nih, ngeri kakmOn, baby pun nampak sehat gak. Alhamdulillah,tumpang hepi tengok ;)

btw versi kajol ngan shahrukh khan tu wat kakmOn jeles tau, mak aiiiiii sonoknye dpt guling2 kat tanam penuh bunga wangi

zino said...

sejuk dan nyaman tu..

CikguZue said...

salam ziarah...
best jenjalan dgn family esp with parents/ in law...:)

faizabelle79 said...

umi mia..insyaAllah ada rezeki sampai tu...

Hanny...betul..kalau kena kat baju abis melekat..

zlaa..hihi..melepas gian..bawak family jln2..

Nani..alhamdulillah..suka mereka ada sekali..x sunyi

k.d...I rasa sihat bersalin kali ni..kenapa yek?kalau sebelum ni rasa cam org sakit jer..ni siap leh p jln2 lagi..

diana..mmg cantik..alam semulajadi ciptaan tuhan.

kak mOn..hehe..xpe..akak leh ambik foto kat garden akak tu..lagi lawa..byk orkid..suke

zino..huhu..mmg sejuk n nyaman sampai ke tulang..

K H A Z I N A T U L A S R A R said...

bestnyeee, anaiis merah merah lg dah round round kat france :)

canteq sangat gamba akak ngn cikgu art kat bunge tu, sewwwiiiit :D