Friday, April 20, 2007

We've made it!......Day One>>>>>

DESTINATION.....CAMP DU LAC DE SAINT-CYR

26 KILOMETRE FROM OUR HOUSE IN POITIERS
2 H 26 MINUTES

VEHICLE.........BICYCLES


BEFORE THE JOURNEY..IN FRONT OF THE APPARTEMENT

Hari ini adalah our first day journey by bicycles to the Camp of Saint Cyr Lake..I was so excited actually because this might be the most 'GILER' project by bike since I was here in Poitiers...hmm..mula-mula tu mmg fikir banyak kali jugak sama ada untuk menyahut cabaran my darling untuk berbasikal ni..maklum la...26 kilometres maa..aiiyooo..boleh tanggal lututku!At last..I took the challege lah..We started our journey slow and steady..hahha..

Kalau ikutkan hati mmg nak bawak tent sendiri tetapi memandangkan nak bawa tilam dan khemah pun berat..x jadik lah pulak...sewa kat sana je la...sebelum bertolak tu..kami dah bersiap2 dengan sun block..takut hitam sebelum masanya..hahha..mmg panas..suhu hari ini adalah 26 celcious...

ok..lets see what happened next!


IN THE MIDDLE OF THE JOURNEY

Ha...that's me...saya sedang tersengih sbb mimpi saya untuk bergambar dgn bunga kolza tu jadik kenyataan..walaupun x boleh masuk dekat..tapi I am still happy...WOW!


5 MINUTES FROM THE LAKE
HORSES ON THE FIELD

Ini pulak..kuda-kuda tepi jalan on the way ke lake..nampak semua kurus-kurus belaka..jaga makan ke?hehehe..


AT LAST...MADE IT!
IN FRONT OF THE RESERVATION OFFICE

Akhirnya..after 2 h 30 minutes..we've arrived at the destination...yehaaaaaaaaaaaa...ALHAMDULILLAH...SYUKUR...


IN THE YOURT

Inilah yourt yg kami sewa..bulat je..Wafeeq dan Nasrin seronok sangat sbb boleh buat pusingan 360 darjah dalam yourt ni...we syated for 2 nights here..the rent cost is too cheap..33 euros per night!murah kan....................


IN FRONT OF SAINT CYR GROCERY SHOP,BAKERY AND POST OFFICE

Lepas dah rehat-rehat kejap akibat keletihan mengayuh basikal....we went to buy some groceries..mmg x bawa langsung sbb ingatkan x boleh masak..rupa-rupanya boleh la pulak.. kalau bawak pun rasa x muat atas basikal...hmmm...kedai grocerynya pun hanya satu!Tokey kedai ni mmg kaya la...semua pengunjung beli barang kat dia..nak beli kat pekan jauh la pulak kan...untung-untung...


SO..HERE WE ARE..AT THE LAKE..LOOK LIKE A SEA..

So calm and peaceful here..you can hear the sound of the lake water,the freshness of air,the sound of the children on the beach,the birds singing and also the quaking of the ducks nearby...

Tapi...kali ini dilarang mandi la pulak..airnya sangat sejuk..jika waktu summer mmg boleh mandi dan terdapat banyak aktiviti2 di sepanjang musim tersebut...alahai..kesian Nasrin..dah siap dgn swimming-suit..ingatkan nak mandi..xpe la..main airr kat tepi2 saja jawabnya..


DINNER WITH MACARONI

Makan time.....I cook the simplest cuisine..mmg sedap bila2 lagi dah laparkan..anak2 pun suka..terutamanya wafeeq..dia mmg suka pasta....


TIME FOR BED..

Malam....masa untuk lena..merehatkan tubuh badan..agak boring sbb Tv tidak ada..so malam ni masuk tidur awal lah...bosan jugak sbb everyday I sleep at 12 or 1 in the morning..layan movie..


ok guys..wait for the Day two and Day Three entries..banyak lagi nak cerita..semestinya lebih adventure lagi...ciou!




18 comments:

Biby Cletus said...

Nice post, its a really cool blog that you have here, keep up the good work, will be back.

Warm Regards

Biby Cletus - Blog

loveujordan said...

bravo!! berjaya jugak cycling 2 jam lebih.... kuatlah you...bawak anak lagi...takpe tengah muda dan kuat boleh jalan jauh-jauh lagi...

cantiknya scenery kat situ.... nampak tenang sangat... mesti budak-budak tu pun syok dapat naik basikal dengan papa and mama :D

Kak Elle said...

I salute u Faizah bak kat ljordan tu u lagi muda kot...kalau I ntah kemana agak nya...

nice place lah:)

faizabelle79 said...

biby...tq for yr warm comments..

faizabelle79 said...

lujordan...kami bawak slow n sready..pelan2 kayuh..bila rasa penat..sehat sat..hilangkan lenguh kaki...

scenery mmg cantik dan mendamaikan jiwa..budak2 berdua tu duk bising bila nak sampai..x sabar..diorg pun lenguh juga sbb duduk lamakan...anyway..mmg best perjalanan hari tersebut

faizabelle79 said...

kak elle..tq so much..saya sebenarnya x la kuat sangat..balik dari camping tu terus x kuar umah 2 hari..penat sbb perjalanan tu berbukit bukau..actually kawasan sekitar Poitiers ni berbukit-bukau..nak p town kena turun bukit n naik bukit..baru sampai ke town..

n said...

wahh jauh tu berbasikal... tapi mesti seronok kan... update lah lagi the adventure :)

~naddy

Red Mummy said...

larat tol ko ni bercycling bagai kan

do u know that i hv to do cycling for my race today, cam hampeh! but we managed to hit it in 1min 12 sec utk 1km...

ok le kan...

faizabelle79 said...

naddy..i'm preparing for the next entry ni..hihi

faizabelle79 said...

kak red...ok tu 1 min n 12 sec for one minute...me..kena kayuh sambil bawak anak..beg makanan lagi..naik bukit 3 bukit tinggi,terpaksa sorong basikal sbb x leh kayuh...topi anak entah berapa kali terbang kat jalan...hehehh..anyway..congrats..u mmg hebat..la..salute kat u..best!

yus said...

Nama bunga berwarna kuning tu bunga kolza ker? Barulah yus tahu..hihi. Siap termimpi2 gak pasal bunga ni, yus pun berjaya ambil gambar bersamanya..hehe (rujuk dua entri terakhir yus)

By the way, Bravo!! Ekspedisi berbasikal bersama anak2..cayalah, kalau yus tak larat...

Ajzie said...

wahhh seronok betul you all. Cantik permandangan disana.. Cantik2 bunga2 kuning tuh.. Di blog Yus pun ada...

oldtown~Smell the Roses said...

wahh..berjaya gak!cantiknya panorama di sana...bila nak sampai ke bumi France nih!!!?

MULAN said...

wallaaa.. syok tu.. sini jalanraya kecik & sesak. tak boleh nak tour jauh2, dekat je boleh walaupun gear semua dah cukup..

faizabelle79 said...

Yus..di sana pun ada ye bunga kolza tu..mmg cantik kuning berseri!

faizabelle79 said...

ajzie...mmg cantik sangat pemandangan desa france..nantikan dalam my second day entry..

faizabelle79 said...

oldtown..ada rezeki x kemana...

faizabelle79 said...

mulan..kami ke sana mengikut jalan desa yg x banyak kenderaan..kalau ikut jalan besar mmg sesak dgn lori dan lain-lain..