Friday, February 22, 2008

Birth Pains

How to deal with labor pains?


pregnancy week by week

How tim
e flies so fast..
Now, I am in the 3rd trimester..
7 weeks to go.. yeay!!

But..with the *yeay* sound..the nervous is still there..


Some people said that..

"Why are u still nervous? Dont you already have 2 children?"

Yes..That's true..But I'm still having that bad memories or 'fobia' when delivering my baby.

To overcome that fobia situation,.I did a lot of research about the techniques to ease the labor pains such as reading articles,watching videos,asks from friends experiences and many more.. Now..I feel like 'lega'..but still I need you bloggers to share with me your comfort techniques during labor.

'Kaum bapa pun boleh jugak sama-sama share pengalaman anda dalam membantu isteri semasa proses bersalin'..



From my research I found that there are few ways for women to ease their 'contraction' such as:




Different positions -squarting,walking,leaning,sitting,etc
Massage -at the back,feet,belly,hands, etc
Hydrotheraphy -get into a bathtub,jakuzzi,take a shower,etc
Birth Ball -bouncing,rocking,etc
Support -husband,people who you trust,etc
Relaxation -relex yr muscles,let the air goes to the pain muscles
Vocalization -moaning,etc..to release tension
Breathing -deep breathing,fast breathing,etc
Visualization -visualize yrself at some great vacation spot,
thinking of yr baby face,etc..
Doa - always..






14 comments:

Umi Mia said...

aiyakkk...yang nih I mmg fail...memang tak tahan sakit bersalin langsung.....terpaling sakit lah...mmg terror lah sapa yg boleh tahan....

k.d said...

Well...all those techniques can help, yes...And I respect lah sapa yang memang boleh tahan coz I ambik epidural je. I was comfortable, pain free and I got lots of energy to push when the time comes. Cuma lambat sikit lah you nak bersihkan diri coz have to wait till the effects of the anaesthetics wear off.

Kalau tak nak epidural there's the nitrous gas and the pethidine injections.

To me lah...I'd rather ambik epidural coz kalau ada apa emergency (minta dijauhkan lah kan) like fetal distress and they have to do C-section...they can go ahead terus. And kalau kena pakai forceps, you tak rasa.

But I'm speaking from doctors point of view and from my own experience. Some people would say I'm a coward taking epidural during labour. But is it taking epidural you'll love your child less coz you tak rasa perit sakit masa labour? No...you'll enjoy the birth of your child coz you're pain free.

But everyone to their own. I got a friend yang 4 orang anak satu pun dia tak ambik epidural. So I memang kagum orang yang boleh go through that.

Well..good luck!

zino said...

sekali dulu zino masuk labor room.. hehe yg lain tu tak sempat pun..

bila zino balik sekejap datang balik baby dah ada kat katil hehe

Nina Suria said...

part ni yang akk rasa pitam, akk pun ade fobia, I delivered my 3rd child wif 1001 painfull memory, akk overweight baby dlm pun overweight, bayangkan baby 4.75 Ya Allah.. Syukur Alhamdulillah semua selmat.. Yg last ni ok sebab akk control makan hahaha, but still ngeri :(

maklang said...

tahniah..seronoknya nak dapat baby pulak!

Amy said...

ish kalau amy mesti nervous sgt2

faizabelle79 said...

umi mia..
saya pun sama la..huwaaa..

faizabelle79 said...

k.d..
tq for sharing about yr experience especially about the epidural..
I think I pun nak ambik epi tapi kena tengok kesesuaian dgn badan I dulu..
end of this week ada rendez-vous dgn pakar anaesthetic..tengok mcm mana pendapat dia..

faizabelle79 said...

zino..
so..apa yg zino rasa la..bila tengok isteri sakit nak bersalin?ada tolong ape2 x?

faizabelle79 said...

KakmOn..
MasyaAllah..besarnya..akak makan apa jadi besar sangat mom n baby?hihik..
sama la kita..saya pun besar tapi babay x besar..nampak sangat mak dia yg kuat makan!

faizabelle79 said...

maklang..
tq..x sabar nak bersalin ni..hari2 duk belek baju bb!

faizabelle79 said...

Amy..
rasanya semua pompuan pun vervous..tunggu la giliran awak lepas nih..;)

silversarina said...

dah nak dekat bersalin dah ...sekejap je rasa.

apapun kaedahnya insyaAllah selamat akak doakan ..part yang hubby ada tu memang amat membantu, akak semua 5 anak hubby ada sama akak termasuk yang C-section pun dia ada sebelah akak.

faizabelle79 said...

Kak Sarina..
Mmg bagus kalau husb ada sekali sewaktu kita dalam kesakitan nak bersalin..
Masa Izah nak bersalin ke Nasrin..suami xde disisi..amatlah sedihnya rasa..dia ada di france waktu itu..huhu