Tuesday, June 12, 2007

French maison

Mengintai rumah-rumah orang Perancis


Appartement ku semasa snow

Sudah agak lama juga ku memeram photo-photo rumah ini..
Hari ini baru aura ku datang untuk menyajikannya buat kalian..
my dear bloggers...

Terutama kepada bloggers yg berada di luar france..
Mesti anda teringin melihat rupa bentuk "maison" orang-orang Perancis kan..
Mungkin boleh juga menjadi idea kepada kita untuk membuat renovation dan lain-lain..

Rumah-rumah ini diambil fotonya ketika ku bersama suami dan anak-anak keluar outing sekitar Poitiers...





Terdapat banyak jenis bentuk dan jenis rumah di sini..Kebanyakannya mempunyai ruang bawah tanah sebagai bilik setor atau pun garage kereta..

Rumah-rumah yang terletak berdekatan dengan jalan raya biasanya akan kelihatan very dull kerana asaq kenderaan yg melekat di dinding rumah..

Kebanyakan maison juga tidak mempunyai 'grill' sebagai langkah keselamatan..
Mungkin di sini tidak bayak kes pecah rumah berlaku..


Inilah rumah ku..memang tiada grill..

Rumah yang paling ku minati ialah rumah yg banyak pokok merayap di dinding tu..
Cantikkan...

InsyaAllah pada masa hadapan ku kan membuat entry berkaitan dengan bahagian dalaman rumah french people..

Nantikan ya..




(You can get them from A-Z..juck klick on and you will see the truth)

14 comments:

k.d said...

Oh...you like the ivy on the wall ye. Hmm...time summer and autumn lawa lah...tapi bila time winter...kikiki...botaaakk!!

Anyway, they say sooner or later nanti dinding rumah you rosak coz of the climbing vines penetrate the wall. But...kat uni I dah bertahun-tahun (centuries I think) building tu teguh je lagi :)

loveujordan said...

Rumah di sana comel dan bersih persekitaran.. nampak ke'europeannya' ,damai je rasa...

atie said...

Cantik gak rumah francis.. kalo manchester rata-rata rumah kotak...

blackpurple said...

Wah!....kagumnya.... unik!

ZLAA said...

Salam Faizah,
Rumah di France dalam gambar nampak moden tapi di UK ni rumah lama-lama. Kat sini depa maintain rumah tak macam kita. Main tampal2, refurbish je.

Red Mummy said...

ha tunjuk isi umah, suka akak nak jengukkkkkkkkkkk

kot2 muat anak banak akak nak mai sok2 kan

faizabelle79 said...

k.d..
mmg kalu winter n autumn akan nampak botak wall tu kan..

semuanya sbb cuaca disini yg mempengaruhi..kalau kat msia dah lama naik anai2..kayukan..tu sebab di europe ni masih banyak lagi bangunan n chateaux yg masih teguh..

faizabelle79 said...

LUJ..
ada lagi yang cantik maison perancis ni..especially kat Normandie..very nice..

faizabelle79 said...

atie..
cantik ye..boleh tahan sebenarnya..dalamannya lagi cantik...

faizabelle79 said...

blackpurple..
cantik..mmg cantik n unik

faizabelle79 said...

zlaa..
oo camtu..sini ada yg rumah baru dan yg lama..tapi kebanyakannya yg lama lah..tapi still cantik sbb mereka rajin menjaganya..terutanya kat kawasan kampung sikit..damai sangat..

faizabelle79 said...

kak red..
ku dah tunjuk dah dalam n3 lepas..ni mesti kes x tengok ni..hihihi

Phantasma said...

Hi there. I may not know you but those tulips are just marvelous :)

dodiemohd said...

hi faizah..nice to meet u. Hope we can be frenz. I love ur tulips. Cantiknyer..and u have a lovely hope. I wish i have the same like yours. It is beautiful.