Sunday, June 17, 2007

Fruit trees around us!

Fruit trees
at our appartement
compound..


As you can see here..there are lots of fruit trees in the photos..

The tree that is on your left is a PRUNE tree...
and
the big tree on your right is the GREEN APPLE tree..

The middle is the CHERRY tree..

Walla..so many fruit trees right...


There are 3 GREEN APPLES tree around here and this is the big one..
It can produces hundred of apples every year..


These kind of apples are suitable for cooking and eating too..

We can make pompot out of it..

Pompot looks like jam and best for children stomach...



Normally,the fruits will be well ripe in September...
Now..they are still in the process of growing..



Do you know what is the name of the fruit?

The fruit is called FIG..
Normally..they will turn to purple in colour when they are ready to be eaten..
but
as always..we couldn't taste them because the birds had them first!

Yes..the birds really love to eat FIG fruits..



Aha..These are the PRUNES..
We have 2 tress of them here..
I like the taste of it especially when it turns to brown and yellow mix in colour..

So sweet and tasteful..

The dried prunes are also very nice kan...



This is the SOUR CHERRY tree..
The cherries are quite sour..

But we can eat ate as the sweet cherry too..

For me..I love to add them when I make 'sambal cili'..

I taste good but beware,,..don't put too much of them or you will be facing the diarrhea the next morning...hihi..


Tara....the SOUR CHERRY pics


Let's watch the video..



Nota kaki:Biasanya kami lah yg rajin memetik buah-buah tu..Penghuni-penghuni lain jarang nak ambil..dah ralat agaknya..kita ni yang over excited..


(Klick on it and you will be suprised!!)

23 comments:

k-riey said...

perghh..bestnye buah2..
i like fruits!!
xpernah ag mkn epal petik kt pokok..
pauh epal ade aa..hehe

Faruha said...

sesiapa boleh makan/ambil buah tu ke? kat sini tak berani buat cam tu nnt kena tangkap polis...

lelakhalidah said...

faiza,

Masya Allah baru hari nie tengok apple tree...muakakaka.. jakun tol...sedapnyer..tinggal petik jer lah kan kan...

wénkt said...

tak nak caya dah. ahah

mana nak korek cherries tu??

maklang said...

best nya....maklang geram nengok buah ceri tu....

loveujordan said...

Cherry tu jenis merah yang masam, kalau yang merah hati/hitam baru yang jenis manis, tapi kalau cicah kicap colek bestnya ditambah dengan prune tu..terliur dibuatnya..hehehe

Ash said...

huhu...baru tadi makan cherry...tp yg sweet punye. kaler tak de la merah mcm tu. merah gelap. best. petik kat kedai je tadik. hahah..
btw, tertarik dgn video anak2 akak tu..lamenye tak main dgn bdak2 kecik! bleh cubit pipi diorang tak?

moon said...

waa.. seronoknye memetik buah.. dah lame moon xpetik buah.. kat umah ada pasu bunga je kak faizah.. huhu

mad redo1 said...

Cheri cheri lady
Going through a motion
Love is where you find it
Listen to your heart


Cheri cheri lady
Living in devotion
It's always like the first time
Let me take a part


Cheri cheri lady
Like there's no tomorrow
Take my heart - don't lose it
Listen to your heart
Cheri, cheri lady
To know you is to love you
If you call me baby I'll be always yours


saje je, pasal suka tengok buah cheri tuh, ingat plak lagu nih... hehehe...

oldtown~Smell the Roses said...

bestnya..mcm dok kebun plak. byk sungguh termiss ur blog.Suka mkn cerry yg dah masak, color merun.best giller!suka jugak tgk rumah2 kat sana..thank u for sharing the photos...!

MULAN said...

syok nya macam kebun sendiri kan..!! kalau saya la tu, mau dok kejun petik buah je jawabnya..

Kak Elle said...

you are lucky ada pokok buahan di laman tak payah nak beli:)

Red Mummy said...

memula akak nampak ijauuuuuuuuuu je pokoknya

sib baik ada cherries!

idham said...

:) tak tahu kenapa....but i always thought that prune tree are shrub like...and that buah prune itu kaler nya purple...hehehe

ini lah baru ku tahu...hijaurupanya buah prune..dan pokoknya besar...

thanks, for nice photos..

idham

blackpurple said...

Wah! Macam tinggal di dusun pulak kan... :)

k.d said...

Oooohh...I love cherries...yang sweet tu le...the dark red ones. Yummy!! Tapi beli kat market je.

Bestnye boleh do fruit picking kat umah je...Kat sini dah takde dah pick-your-own fruit farm. Dulu ada le strawberry but now dah close to public. Nak merasa fruit picking kena gi UK lah...

simah said...

sour cherries utk sambal cili? hahaha hang ni memang original la!

ala dah buah ada kat pokok..apa lagi... kutip la yek? petik fresh dan makan tak sama dengan yg beli kat supğermarket kan?

faizabelle79 said...

k-riey..
mmg syok petik epal kat pokok..mmg ranggup sangat..

faruha..
biasanya residence sahaja yg boleh petik buah2 kat sini..orang2 luar x boleh..

lelakhalidah..
mula2 dulu pun saya jakun jugak..bila kecik nampak mcm buah jambu..

faizabelle79 said...

wenkt..
ape yg x nak caye nih..ko takut nak try pompot tu ye..akak dah try dah..mmmg sedap..

mak lang..
ceri masam tu..tapi kalau nak sedap n x bape masam..makan masa dia kaler betul2 merah..

LUJ..
makan cicah dgn garam pun best..

faizabelle79 said...

ash..
ceri yg sweet tu mmg sedap..tapi hati2 x leh makan byk tau..nanti sakit tekak..

moon..
ko ni kelako la..petik bunga pun boleh..pas tu hias dlm umah..tapi ki jgn makan la pulak..hahahha

mat redo1..
acececce...
pandai nyanyi ye lagu tu..ada pape ke..hehheh

faizabelle79 said...

old-town..
xpe..tau u bz..tq sbb sempat singgah jugak..

mulan..
haah..mmg..best ddk dikelilingi buah2 ni..nak makan p petik je..senang keje

kak elle..
yes..that's true..

faizabelle79 said...

red mummy..
mmg cherry tu khas buatmu..

blackpurple..
mmg suasana kampung kat sini..tenteram..

Mr Idham..
dulu pun saya ingat mcm tu jugak..hahha..kelako

faizabelle79 said...

k.d..
dulu ingatkan pokok apple tu pokok jambu..hehhe

simah..
mmg syok petik buah free ni..org lain x mau turun petik..apalagi..kami la yg serbu..