Thursday, June 14, 2007

Artichaut

Let's learn how to eat artichaut

Special tribute to a cute boy in "Lille"

Rasa-rasanya semua dah kenalkan..hehhe
tapi kalau nak kenal lebih mendalam
klick

here

Sebetulnya budak cute tu telah membuat satu entry yang cukup menarik tentang artichaut ni..
Katanya dia tertarik hati nak mencuba artichaut ni setelah melihat dalam blog ku yang tidak seberapa ini..hehehhe..

Nak menjadikan critanya..dia pun telah membeli 2 ketul artichaut tu dengan harga 2 euro..
Siap tanya kat pakcik kedai macam mana nak memasaknya..pakcik kedai kata
"ko rebus je nek.."

So..apabila tiba di rumah dia pun terus menelefon diri ku ini...dan tanya la camna nak buat dengan benda tu...

hahhahha...

Aku pun apalagi dengan expertnya menerangkan cara nak masak..kah kah kah..

Tapi disebabkan aku ni baik hati aku cakap la yang aku..

tak pernah cuba lagi...hihihi..just tulis dalam blog aje dan mendapat maklumat sedikit berkaitan dengan artichaut tu dari my friend Yati and Mr Liew..

Mesti kawan-kawan ingatkan....

Akibat rasa kasihan sungguh tengok cara dia yang kecewa akibat tak dapat makan buah tu..aku pun mengambil keputusan yang drastik untuk membuat n3 pasal artichaut ni..hehehe

Itu la kisahnya kawan-kawan..

Ok la..

Camni caranya yang sebenar-benarnya ya...

Mula-mula belah dulu artichaut tu kepada 2 bahagian..macam cute boy tu buat,..
pandai pun...

Bila dah belah..buang semua janggut-janggju halus tu sampai licin...

Jangan buang daun hijau tu dulu macam aku punya ni ha,..

Dah macam 'albino' la pulak....

Kemudian..leraikan daun-daun hijau tu satu persatu ampai kita nampak isi putihnya..

Sambil lerai sambai makan isi putih yg kat bawah tu..jangan makan yang ijo..pahit..


Bila semua dah di makan putihnya..tinggallah bahagian bawahnya..macam dalam gambar ni...

Makan mentah tau cicah dengan garam..kalau rajin..potong-potong dan buat macam rojak buah..

Tapi INGAT..artichaut ini..bila kita nak makan baru potong dan leraikan..kalau tidak ia akan cepat hitam...


Sebenarnya banyak khasiat artichaut ni terutamanya jika di makan mentah sebab ia boleh membantu melawan penyakit 'liver'..

Kat atas tu aku punya periuk tanjin marocco..baru beli tu..hahha..

Ada kaitan dengan artichaut ni sebenarnya sebab kita boleh masak artichaut
dengan periuk tersebut..



Ini resepinya..
tapi semua in french...hahha

klik gambar supaya boleh baca tulisan ye..

Tapi..ko ado ko periuk tanjin tu...
hehheheh....


Kalu tak ada..guna periuk lain pun boleh...

Ini untuk resepi di atas ye..


Anyway..kalau ada kawan-kawan yang hendak mencuba ku kan translatekan for you...

For budak cute Lille..selamat mencuba tau..
Dah masak nanti bgtau akak camne dia punya rasa..hahhaha..

ciou..

Oh ye..kalau ada siapa-siapa yg suka parfume..klik kat bawah ni yek..mmg gerenti ada kualiti dan ternyata benar bukan fake..harga pula mmg murah giler..


18 comments:

wénkt said...

hehe. terharunya. hehe
wan dah try. yg rebus pun wan dh try. sedap! hahah

skali skala makan boleh la. cam makan rebung je

Ajzie said...

Hebat betul izzah nih, siap beli periuk tanjin tuh nak masak benda alah tuh..

Ehh buda cute yg izzah tuh kata nama went kan.. nama timangnya ler..hihihi..

Kirim salam sama dia,, dengan pertanyaan ngape ke Germany bawa artis tak singgah rumah kami..jeles tul...hihih

faizabelle79 said...

wan..
oo..actually dia xde rase..
tapi rebus sedap ye..nanti akak cuba..

faizabelle79 said...

ajzie..
hehe..sebenarnya beli periuk tanjin tu sbb nak masak tanjin lah..sekali belek2 buku resepi ternampak pulak resepi artichaut tu..so masukkan dlm n3 sekali...

Wan tu pun x sempat singgah kat Poitiers ni..kejar masa katanya..
insyaAllah akan disampaikan..

Kak Elle said...

I saw these when I was there and kalau tak salah kat sini pun ada juga...

zino said...

ada jual kat malaysia tak tu.. macam susah je nak buat nya..sampai buang2 bulu lagi.. hehe

MULAN said...

sini pun byk artichoke tu. depa buat tea, elok utk high blood & diabetes. memang rasa mcm rebung tu..

wénkt said...

@ajzie
wan dpt notis kurang 2 minggu utk siapkan jadual kerja tu. projek berkos mencecah RM200k, pening gak cari volunteer dulu

@kak faizah
rebus, kemudian makan dgn mayonis. cam makan rebung je actually. tp mmg boleh ganti bunga kantan, tapi hati2 yg part pedas tu

@kak elle
kat mesia dipanggil anticok, dlm english artichoke. ada jual kat mesia gak rasnya. kat uk pun ada

@zino
senang citer, macam jantung pisang... makan mentah bagus, celur pun sodap

@mulan
u c? kan dh cakap cam rebung

****

kak faizah, sorry la tuan rumah, wan buat cam rumah sendiri lak

wénkt said...

http://www.lifesci.ucsb.edu/~wallenstein/photos/images/artichoke%20flower.jpg

tgk gambar tu

k-riey said...

x abes2 ngan iklan perfume dia ni.
ke website 2 da sponsor. =p

ZLAA said...

Salam. Belum pernah tengok pun arti... ni. Kat UK ni ada ke? Nanti nak cuba perhati2kan. Kalau jumpa, boleh ikut petua Faizah.

faizabelle79 said...

Wan..
Tq kerana menjawab soalan bloggers kita..

I'm very appreciate it!Merci beaucoup..

K-riey..
;P..pandai ko ye..

Zlaa..
Wenkt kata kat UK pun ada..cuba cari tentu jumpa..cuba la..

nurazzah8 said...

mula2 saya kenal makanan nih kat USA masa saya belajar kat sana...masa tu mmg jakun lah, tak pernah jumpa pun kat malaysia.. in English dipanggil 'artichoke'
unik lah periuk tanjin tu

Zakiah said...

haro tu baru tengok martha cara cara nak masak artichoke ni. Sini mahal...jadik makan sayur karet pun jadik la labu

loveujordan said...

haaa artichoke/articok, tengok tapi tak pernah makan..... wah siap masak dalam moroccan tanjin lagi....

apasal si cute from Lille tu jilat artichoke tu, takut 'terchoke' ke ????..hehee

faizabelle79 said...

nurazzah88..
mmg unik periuk tanjin tu..akak beli sbb nak masak maskaan tanjin dan jugak couscous..murah kat sini..kebetulan ada carnival makannan dan barang2 dari spain dan morocco...

faizabelle79 said...

zakiah..
carrot pun byk khasiat jugak..
artichaut ni pun byk jugak vitamin..lagi la kalau kita minum air rebusan dia...boleh merawat penyakit liver

wénkt said...

air rebusan dia hijau pekat cam air daun pandan... takut tgk!!