Wednesday, July 2, 2008

Paris..Penatnya!

Kali ni kisah ke Paris pagi Selasa baru-baru ni..buat passport Anaiis dan surat beranak Malaysia dia..
We left Poitiers TGV train station at 9.47 a.m without Wafeeq..He wanted to go to school instead of following us..Just brought Nasrin along..


Ilayda is sleeping peacefully..TGV lalu sebelah pun x layan..heheh..


Dalam TGV..orang penuh..ramai pulak nak ke Paris hari ni..bersesak sikit la..ingatkan ada seat kosong boleh tumpang duduk japkan..tapi xde..

Around 12 noon,we arrived at Paris Montparnasse TGV Station..waduh..The day was very hot!Perut pun dah laparkan..lunch time!

Akibatnya..we took the line 6 metro to Place D'Italie..Makan KFC la..
Buat pengetahuan semua..KFC di France adalah HALAL ye..no doubt!Negara Europe lain ku x pasti..But in France semua HALAL..so kalau u all sampai Paris nak makan KFC boleh saja..


We ordered bucket menu..harga 20.50 euro I think..kat sini ayam dia ada 4 jenis rasa..pedas pun ada..memang pedas beb!Macam mana la mat saleh makan ye..Tapi KFC kat France ni mat saleh x ramai masuk sbb makan dengan tangan kan...diorang x suka..biasanya they ordered burger sahaja..tapi ada jugak yang makan..

Around 1.20, we left KFC to Malaysian Embassy..Pukul 2 baru buka semula after lunch time..
Tapi bestnya..sempat lagi aku menshopping..hehehhe..

Ini la bendanya..headscarfs from TieRack!Giler la..murah2..
Murah dari outlet kat Malaysia tau..
Tapi siapa-siapa yang berminat dgn scarf Tierack ni boleh beli online saja..Check the sale blogs kat tepi2 my blog ni..Kalau di outlet(Hanya 1 sahaja dalam Malaysia..di KLIA...) harga dalam 80RM ke atas...but kalau u all beli online lagi murah tau...


Ni dia..lawa x?



Dalam pukul 2 petang,setelah perpeluh sakan angkat dan turunkan stroller guna tangga di metro station tu..sampailah di Malaysian Embassy..Fuh!Jauh..kena ambil 2 metro baru sampai sini..

(Kenapalah kat France ni metro station dia x mesra pengguna!Geram betul..dah la eskelator x semua station ada..tangga pulak tinggi menggunung..susah la utk orang yg bawa anak kecil,orang2 tua,orang gunakan wheelchair tu kan..Sesungguhnya memang penat!!!!Ha..One more thing..It was really hot on the metro...boleh pengsan..especially in this summer season..apsal la x pasang air-cond..aiyooo)

Sampai embassy,isi segala forms yang diperlukan..InsyaAllah passport Anaiis akan siap in 3 weeks time or 2..Alhamdulillah..She's a Malaysian now!


Urusan segala bagai tamat jam 16:15 p.m..We headed to Montparnasse TGV Station To Poitiers..macam biasa..sebelum tu kena ambil metro 2 kali..turun naik,angkat stoller semua..hot!fatique!Damn..

Sampai Montparnasse TGV Station tepat jam 17:00.TGV ke Poitiers berlepas lagi 15 mins..fuh!Nasib sempat tiba awal..kalau x..nangislah Wafeeq kena tido rumah Tom..hehhe...


Alhamdulillah..x ramai orang dalam TGV kali ini..so dapat pilih seat mana2 pilihan hati..dapatlah melepaskan letih dan lenguh kaki yang teramat ok..


Anaiis pun dapat baringkan..


Sambil2 tu sempat juga ku ambil video ni..tengok ye..

7 comments:

Umi Mia said...

ermmm..baca pun boleh rasa penatnya korang......nak buat camno kan...tahan jer ler...

zino said...

kiut nya tidur atas krusi tu hehe

YuszTieY said...

LA SIANNYA KENA BAWA BABY PI EMBESY..KITORANG TAK BAWA PON BABY MASE NAK BUAT SIJIL LAHIR N PASPORT..BABANYA JER YG PERGI SORG22..SENANG SIKIT..

k-riey said...

kak, saye balik 11 julai.
nway naik metro memang sakit ati.
panas satu hal.
seksa gile bawak beg roda besar lagi berat naik tangge, huhuh

umiyumi said...

ala tomeinye dia siap bersin lagi.. achoo hehehe..

Hannan said...

ha ahh
kfc kat paris tu
amatlah pedassssss!

Faizah said...

umi mia..mmg penat sehari suntuk kan..

zino..hehehe..

kak tiey...mmg prosedur gitu sini..kena ikutlah..

k-riey..betul2..mmg bawak beg besar x larat..mampus jawabnya..

umiyumi..merci...

Hanan..betul ko ckp..pedas giler..bubuh cili padi ke..heheheh