Tuesday, March 27, 2007

Les Chateaux de la Loire


CHATEAU D'AZAY DE RIDEAU

The chateau of Azay de Rideau was built from 1518 until 1527,one of the earlist French renaissance chateau.Built on an island on Indre river,its foudations rise straight out of the water.



Penjaga chateau


CHATEAU DE CHAMBORD



Chambord is the largest of the Loire castles,sumptuous renaissance palace,creation of the King Francois I inspired by the famous Leonardo Da Vinci.Dreams of a genial artist made reality by the enthusiasm by the greatest king of the 16C......


Pays de la Loire is famous by its chateaux or in english..castles.There are 12 amazing and historic chateaux here..



Wafeeq memandu bot!


Chambord is the biggest chateaux in pays the la Loire zone..but we could not entered the building because the visitors time are closed..Quel dommage ha!




Great pics..Nasrin with her ayah

Because of that..we decided to ride a boat which the driver was Wafeeq.....



Gambar belakang Chateau de Chambord



Pandangan dari hadapan Castle de Chambord..ada 440 rooms!



CHATEAU DE CHENONCEAU


Built on the river Cher,where the unique beauty of its architecture reflects in the water,The Chateau de Chenonceau is the Val of the Loire's finial.The "Chateau de Chenonceau"..the "perfect" Loire Valley castle in the harmonious setting of the river Cher,forests,gardens,..shaped by women,Chaterine Briconney,Dianne the Poitiers,Chaterine de Medicy,Louisse de Lorraine,Madame Dupin,Madame Pelouze..




Me and the castle..Tres mingnon...!



Inside the castle of Chenonceau



Very beautiful scenery...I love this castle..C'est superb qoui!



C'est le beau jardin..garden yang sangat menawan hatiku...



A beautiful building covered with plants and leaves!This Building is in the centre of Chenonceau town...
C'est un croyable...


18 comments:

Faruha said...

konbanwa (selamat malam), time different sana dan sini samalah.

wafeeq tu sekali pandang boleh tertukar la dgn anak mat saleh.

faizabelle79 said...

hehhehe..mmg mcm anak mat saleh pun

k.d said...

Wah..nice....

How long have you been in France? Nanti kalau kami datang France boleh bawa jalan ke? Hihihi.. menjemput diri sendiri..tak malu sungguh!!

faizabelle79 said...

k.d...beres bab jalan2 tu..no worries..jemput datang ke rumah sekali..I've been here for about 15 months but my husband dah hampir 2 thn 6 bulan stays in France..

Red Mummy said...

very nice..cantik

bila la akak lak nak ke sana ye..

faizabelle79 said...

Cantik dan indahkan..semuanya ciptaan Allah yang Maha Kuasa..

Kak Elle said...

Faiza very interesting!!ntah lah ikut tour ntah kemana2 di bawak.

oldtown~Smell the Roses said...

Salam kenal!
Cantik sungguh the building & castles. Mcm berada dlm filem dulu2, with the princess & prince charming!

macam anak mat salleh!

faizabelle79 said...

kak elle..mmg best kalau dapat melawat chateaux di France tapi mmg sure masa yg diambil mesti seharian..kalau x..memang x sempat nak menjelajah lebih2 lagi chateaux yg besar dan luas seperti di Paris..Chateau de Versailles..

oldtown..salam perkenalan dari saya juga..tq for stopping by..blog awak telah menawab hatiku sbb ada rose yg besar tu...nak pinjam boleh..haha

simah said...

cantikla chateu ni..mesti kena tunjuk gambar ni kat hatice..she loves chateu... budak pompuan la katakan..

faizabelle79 said...

Hatice suka chateau ye..nanti ajak mummy datang sini yek..macam dalam fairy tales tau..

loveujordan said...

wah cantiknya chateaux kat sana, kalau dapat pergi bestnya, InsyaAllah kami sampai satu hari nanti....

cantik sebab masih lengkap, kat sini banyak castlenya dah kena gempa bumi.....

Idham said...

:) very nice....and paling i suka tgk u and hubby dan anak2...ONE happy family!

idham

faizabelle79 said...

loveujordan...mmg sangat cantik castles tu..mungkin sbb faktor cuaca juga mempengaruhi..dan dibina dari batu..kalau la istana2 melayu raja kita dibuat dari batu..mungkin masih wujud sehingga ke hari ini..tapi malang sbb diperbuat dari papan..rosak dek panas dan hujan..punah dek anai2 dan bubuk...:(

Id..tq for yr comments..doakan kami sekeluarga kekal bahagia hingga ke alam syurga..merci beaucoup..jumpa lagi

JHaZKiTaRo said...
This comment has been removed by the author.
JHaZKiTaRo said...

wow. lawa gak eh castle2 tu. i've only been to paris n colmar je. never had chance to visit other cities in france. eh. akak tinggal kat mane eh kat france??

faizabelle79 said...

Akak tinggal kat Poitiers..x jauh dari La Rochelle..Bahagian Barat France..

Zakiah said...

ingat lagi masa ke Versailles dolu. Macam nak tercabut kaki berjalan.

mmg lawaaaaaaaaaaa