Tuesday, May 1, 2007

An Evening with...


What a cloudy and rainy evening..I'm so bored yarr..looking at the dark blue plus
grey skies make my stomach says.."I'm hungry yarr...need something to eat yarr.."

Listen to the mumbling of my stomach makes me feel like to go through one page to another of a book called..'Minuman Petang' distributes by alaf21..

Nak cari idea buat kuih katakan..

At last I found the simplest kuih recipe called..Roti Jala

or in English we called it


Fishing Net Bread with Kaw Chicken Curry...

These are the ingredients:
150g wheat flour
2 eggs
200 ml plain water
200 ml coconut milk
1/2 tp turmeric powder
1/2 tp salt

Methods:
Mix all the ingredients in a mixing bowl.
Then,heat the pan with a little bit of cooking oil.
Then,pour the dough into the mould of roti jala and rotate the mould until the dough looks like a fishing net on the hot pan.Let the dough crisp and then lift it before you roll it as in the picture above.Redo the process until the dough are finish.Suitable to be eaten with chicken curry or honey.
If you do not have the mould,you can do it as well as a pancake process..






20 comments:

simah said...

rajin jugak hang yek...buat roti jala lagi..

i can never do the *jala* properly.. balik mesia memang kena ambik course kat my mom ni :0)

loveujordan said...

roti jala memang our favourite, kalau buat kena buat banyak, letih berdiri nak siapkan nya, akak punya resipi guna susu cair, tak guna santan....janji sedap dengan kari tak de sapa boleh menolak :)

yus said...

lapar yer faizah. Yus pun kalau duduk rumah ni memang asyik lapar ajer, semua ngap, smlm siap makan wholemeal bread sapu dgn mayonis, walaupun baru gak lepas makan nasi. Hubby siap gelak...huhu.

Faruha said...

roti jalaaaa sedapnya...dah lama saya merancang nak buat siap bawa rempah kuzi special lagi, tapi mood menjala tu tak de lagi la...
boleh pos sini, nak rasa sikit.

lelakhalidah said...

apsal org kat oversea pandai masak & rajin masak?? emmm sebab susah nak carik hahal food agaknyer.. kat m'sia bila lapo (org johor) bleh beli goreng pisang..:) anyway untung kids dapat mummy rajin nie yer..

Kak Elle said...

Faizah handal juga menjala eh?

faizabelle79 said...

Simah...
mmg kena rajin dok kat oversea nikan..kalau kat Malaysia..ku beli saja..

faizabelle79 said...

lujordan..
susu cair pun boleh jugakkan..apa2 je la..janji sedap dimakan..tul x akak?

faizabelle79 said...

Yus...saya pun cam awak jugak..kejap2 masuk dapur..kejap2 masuk dapur...apalagi carik makanan la..huhu

faizabelle79 said...

faruha...saya pun dah lama x menjala jugak..baru petang semalam mood rajin datang..apalagi sebaqkan jala la..

faizabelle79 said...

lelakhalidah...terliurnye saya bila dengar pisang goreng...mmg org2 duk obersi ni rajin masak sbb makanan kat luar byk x halal..satu lagi x sama citarasa kita org melayukan..so terjadi la budaya rajin...macam saya..haha..sekali-sekala jek..

faizabelle79 said...

kak elle...dulu x pandai kak elle..sekarang dah pandai..alhamdulillah..ada jugak hasilnya duk kat oversea ni..pandai anak mak masak ye mak..hahha..(puji diri sendiri).

lagi satu saya mmg terliur bila tgk makanan kat kak elle nye blog n mak lang..ni yg masuk entry resepi ni..huhu

MULAN said...

roti jala, sape yg tak suka. saya tak kisah rupa camne pun, janji ada la rasa. tapi nak menjala tu la masalah besor..

Red Mummy said...

terliur lak akak nengok

x pe x per..ngah diet2 ni pejam kan sajor mato

Ajzie said...

Rajin jangan tak rajin... hihihi.. Suka gaks roti jala..bila iek nak buat?

Berbau sampau german nih..terliur Azi..

zino said...

kat rumah tu along yg pandai tebar roti jala ni kalau biar zino buat jadi lempeng la..

faizabelle79 said...

ajzie...
mmg sedap bila sesekali buat roti jala..kami kat umah ni mmg suka makan especially wafeeq yg mmg sukakan kari..

faizabelle79 said...

zino..
lempeng pun lempeng la..janji boleh makan,,

ZLAA said...

Wah...kelihatan lazat sekali. Dan-dan laparq roti jala..

faizabelle79 said...

zlaa..
hang pun terliuq jugak ka...haaha...kena buat tu..selamat melebaq jala