Thursday, May 17, 2007

It's All About Me

Bonjour..
Hi..everyone..my real name is Muhammad Wafeeq but you also can call me..Wafeeq..
My sister..Nasrin Humaira calls me 'abang long'.

Today I would like to share with you a little bit of my life story..


I was born in 31 October 2001 in Kota Bharu Kelantan at 3.30 p.m..
Ibu told me that she was shocked to see me because my skin colour turned to be so fair and not as black as what she saw a minute after I was born..so funny..
And yet..I am still fair until now..why?
Ibu told me that..maybe because every night she ate a lot of water-melon and ice-cream during her pregnancy period..
funny again..


Now,I am 6 years old.I went to E'cole Perochon school just 5 minutes from my home..
The picture above was taken last year with my classmates and teachers..
Can you spot me?


My fifth birthday party

My lessons begin at 8.30 a.m until 4.15 everyday except for Wednesday.
On Wednesday,my lessons end at 11.30 a.m.
Every Friday evening,I went for my swim class activity..It is so fun to be there..
I think my Ibu will show you the pictures about the swimming soon..
During my free time ,I like to play football with my sister,
cycling and play playstation games..
My favourite colour is red and my favourite number is number 1..



Now,I can speak french,English,Bahasa Melayu and loghat Kedah too..
Every night after solat,my parents taught me 'mengaji',English,Maths and Bahasa Melayu too..They said that I must be well prepared before I can enter the school in Malaysia..
But I like Maths very much..instead of English..


This is my exercise book..I coloured and drew the picture of me by myself..


This is my drawing of a red whale..
It has big body with a tiny tail..

And this is my video which was taken by my Ibu during my English lesson
with her..my ayah will mark my written exercises..
ok..bye..
Merci beaucoup for reading my entry..





24 comments:

k.d said...

Faiza...
Alahai...comelnye...

Bagus you ye...ajar anak you semua...ngan ngaji semua... Anak I tak pandai cakap bahasa...Boleh le sikit-sikit...Dia paham tapi dia reply english... :P

Ajzie said...

Comelll.. Alya juga sudah mula mengaji awal tahun ini. Kadang2 azi guna flash card ajar iqra.(buat sendiri)

p.s
Izzah Happy Hari Guru.. to both of you.. Lupa daaaaaaaaaaa..hihihi

ZLAA said...

Selamat hari Guru. Bagusnya dah prepare belajar sebelum balik Malaysia.

Kak Elle said...

wafeeq hensem boy,rambut pun brown:)

Red Mummy said...

ala tomei tomeinyaaaaaaaaaa

dia baya abanglah, abang was born on 23rd oct same year!!!

leh buat geng budak2 ni

and u love RED???

allo wafeeq....u know where to find yr RED AUNTIE DIVA...ask ibu to get to my blog ok sayang!

faizabelle79 said...

k.d..
Saya byk free time..masa tu saya gunakan untuk ajar mereka..

Yr kids situation sama dgn my hubby masa dia sekolah kat US dulu..faham Bm tapi balas dgn English..sampai la Yr 6 baru boleh ckp melayu..

Persekitaran mmg memainkan peranan penting dalm pembentukan sahsiah dan perkembangan seseorg..

faizabelle79 said...

ajzie..
Bagus mama dia buat flashcards sendiri..lagi dekat dgn anakkan..

Izah byk bawa buku2 English dan BM dari Malaysia termasuk buku2 Iqra'

Zaman mereka nanti akan lebih mencabar dan lebih persaingan..elok ajar anak sedari dia mula berkata2..

faizabelle79 said...

zlaa..
Saya prepare sikit2 aje untuk Wafeeq..at least dia boleh membaca,mengira dan menulis yg simple2..

Seelok2nya..anak2 sudah boleh membaca di tahun satu..pelajaran makin mencabar dan memerlukan mereka cepat dan pantas kehadapan..

faizabelle79 said...

kak elle..
Rambut Wafeeq mmg perang sejak kecil..bukan diwarnakan..ehheh..masa kecik lagi perang sampai nampak kulit kepala..

faizabelle79 said...

kak red..
la..same yr and same month rupanya 'abang' dgn Wafeeq..leh join la depa tu..
Ibu dia pun leh join futsal sekali kut..

simah said...

Happy belated Teacher's day to u ..

and happy birthday to ur handsome son..may u grow up to be a good son, a good person n a good muslim..

faizabelle79 said...

Simah..
tq for the wish..
aminnn...

~ yus ~ said...

Happy Belated Teachers Day Faizah...

Hensem Wafeeq ni, dia boleh baca BM yer faizah. Bestnya. Aqil kalau suruh baca in BM merangkak, in English laju mcm Wafeeq tu. Semoga anak2 kita membesar menjadi orang yang berguna...aminn.

loveujordan said...

wah...comelnya wafeeq..

banyak bahasa dia tau, balik malaysia pun elok you encourage dia maintain his french...

MULAN said...

hensem nya wafeeq.. anak2 i paham bahasa tp tak nak cakap. kalau cakap bahasa, mak ooiii... baku habis. tp kena ajar jugak, nanti senang nak sekolah kat msia..

faizabelle79 said...

Yus..
Wafeeq boleh baru boleh mengeja..alhamdulillah dah byk yg dia dapat..baca izah x try lagi..

InsyaAllah anak2 kita semua berjaya di dunia dan akhirat..amin..

faizabelle79 said...

Lujordan..
InsyaAllah kami akan encourage dia untuk teruskan french..setakat ni ada sedikit bahan seperti buku2,cd2 dalam french untuk dibawa pulang ke m'sia..

Kebetulan ayah wafeeq juga bakal jadi cikgu french..senang nak ajar nanti..

faizabelle79 said...

Mulan..
betul tu..anak2 ni kita kena biasakan mereka..tapi x apa..kat msia nanti mesti boleh ckp Bm..itu pasti..

lelakhalidah said...

Hi... bertuah wafeeq dapat ibu cikgu.. ajar macam2 kat dia..

alamak macam sama jer... Aiman love maths more than the other subject

faizabelle79 said...

lelakhalidah..
semua ibu pun cikgu juga kann...
Waafeeq mmg suka maths..kalau bg latihan mesti cepat siap..

Zura@Kak Long said...

Izah...comeinyer anak izah..ingatkan memula tadi perempuan :-).

katak_78 said...

Ur son ni memang nampak noti mcm asaq..hahaha..jgn mare asaq ekk..apa2 pun biasa la anak2 cekgu ni mesti pandai punyer!!!hahaha...

faizabelle79 said...

kak long..rambut dia panjang..nampak mcm pompuan..hehe..sekarang dah gunting pendek..nampak mcm budak lelaki..

faizabelle79 said...

Klyn..wafeeq tu sensitif mcm budak pompuan..Nasrin yg noti cam ayahnya..hahha..anak cikgu pandai ke?