Tuesday, May 29, 2007

La Rochelle

Bercuti ke La Rochelle
(Rumah Yati)


"La Rochelle is a city and commune of western France, and a seaport on the Atlantic Ocean (population 78,000 in 2004). It is the préfecture (capital) of the Charente-Maritime département(17). The city is connected to the Île de Ré (island) by a 2.9 km bridge, completed in 1988. Its harbour opens into a protected strait, the Pertuis d'Antioche."


Kami bertolak awal pagi sabtu ke La Rochelle.This is the third time we've been here since last yr..Sebenarnya hajat hendak mengunjungi "PESTA LAUT LA ROCHELLE"..tapi pesta tersebut telah dibatalkan kerana keadaan cuaca yang amat buruk,hujan,angin kencang,kilat,guruh dan sebagainya..Tiada rezeki nampaknya for this year..Next time InsyaAllah..


Since there was no 'fete'..we decided to go for a sight-seeing at the town..
shopping and window-shopping la kan...
Then,after lunch we took a bus to Yati's house..


Yati-A very warm lady,funny,unpredictable,lots of laughter,charming and luminous heart...


Masa turun dari bus..kami betul-betul berhenti di hadapan sawah gandum..
This is my first experience looking at the real field of wheat.
Luas mata memandang..
Sebelum wheat,padang ini ditanam dengan bunga kolza dan selepas wheat,
ditanam pula bunga matahari..
bersilih ganti mengikut musim..


Then in the evening,kami bersama tourist guide kami,mademoiselle Lea (Yati's daughter)
mengambil peluang berjalan2 ke sekitar taman perumahan..
Saya mengabdikan detik-detik manis ini dengan mengambil foto-foto bunga,rumah-rumah,aksi-aksi lucu dan lain2...
Cuasa masih sejuk dan berangin..





For the next day lunch,we were served with the seafood cuisine...
the langoustine(Dublin Bay Prawn) and the mussels...
Waaaa...banyak sedap looo...
The langoustine are very easy to cook..just boil them for 3 minutes with fish cubes..


On Monday afternoon,we left La Rochelle with lots of sweet memories..
"Merci beaucoup to Joel and Yati for your hospitality and also the delicious seafood dishes.."
Semoga berjumpa lagi..




26 comments:

ZLAA said...

Salam. Cantiknya gambar2. Seronok dapat bercuti.

Idham said...

:) terliur sungguh nampak udang2 tuh...

and so nice nye sawah gandum....abg id pun belum tenguk tu....

tapi pernah la di sini masuk ladang khurma....hehehehe...:)

itu Yati and family...so hospitable!

take care tr faizah.

abg id

Kak Elle said...

Faiza now I know who is kak yati:)by the look from the pictures hai cuaca nampak sejuk kan?Ni yg rimas kena pack sweaters and some warm clothings!!

seafood my favouriteeeeeeeeeeee

k-riey said...

aaa..bestnye dia mkn udang.
agak frust la xdpt jmp kak,huhu.
kebetulan ade online conference mase 2.
udang 2 kalu wat sambal makan ngan nasi lmak kt poitiers best tu, =p
hehehe.

lelakhalidah said...

faiza,

pehhhh... nampak terliur udang2 tu..

Sure budak2 tu frust tak dapat tgk pesta tu..tak per.. next year lama lagi kat situ kan?

k.d said...

Huih...jauhnye pi tangkap udang. Sampai Dublin sana...awat tak singgah...hihiih

Looks very peaceful. Tak pernah masuk mana-mana ladang kat sini. Fruit orchard ada le. Apple, pears, strawberry...hmmmm...sedap

Umi Mia said...

Salam kenal 2u2....tapi ok gak..shud thanks kak red, dapat gak kita kenal each other..anyway we have a few things in common I like cooking too...and the most important things..our hubby lah..sama2 hensem..wakakaka..boleh challenge sirman kak red kan...

loveujordan said...

salam,

yang lain takpe nak tunjuk pun but not those UDANG.... mengganggu konsentrasi berblogging ish ish ish :(

Cantiknya semua pics tu... :)

Red Mummy said...

akak pun nak ucap..

semoga jumpa lagiii

wahhhhhhhhhhh!!!


nak pi visit ko boleh?

Zakiah said...

udang tu menarik sungguh.

yum yum yum yum yum....delicioso!

~ yus ~ said...

Amboi!! Udang tu menggoda betul. Suka tengok gambar faizah berlatarbelakangkan bot2 tu...:)

Ajzie said...

udang nampak sedappppppppp..

simah said...

aku pernah beli udang ni.. sakit kena cucuk la dengan udang ni... n i notice something too.. kulit dia keras gila.. n isi tak berapa banyak.. but it looks great looking kan? memang kalau decorative part memang cantik..

u all ni selalu jalan jalan ka?

faizabelle79 said...

zlaa..
Mmg best dapat jalan2..

faizabelle79 said...

Idham..
Udang tu mmg sedap..
Saya x pernah masuk sawah padi...
agaknya mmg saya dilahirkan untuk masuk sawah gandum kut..huhuh..

Yati mmg baik hati..

faizabelle79 said...

Kak Elle..
Itu la Yati...
Bawak baju lebih sikit..cuaca x menentu..hujan..

faizabelle79 said...

K-riey..
Tu la pasal..udang dah ada..nasik lomak pulak x datang..camne nih?!!
hahhaha

faizabelle79 said...

Lelakhalidah..
Mmg frust jugak sbb hajat mmg nak p tengok Pesta Laut tu sambil ingin merasa seafood tempatan...

faizabelle79 said...

k.d...
Udang dari Dublin tu...jauh depa swim..

faizabelle79 said...

Umi Mia..
Ada iras2 la hubby kita..hahha..mmg sure leh lawan sirman..kakakka..sori kak red..gurau jek..

faizabelle79 said...

LUJ..
tq..udang mmg sodap..

faizabelle79 said...

Kak Red...
Selamat berjumpa lagi..hhihihi

Datang la France..anytime ku bole bawak jalan2..

faizabelle79 said...

Zakiah..
C'est superb!

faizabelle79 said...

Yus..
mmg cantik pemandangan bot2..ingin ke sana lagi..insyaAllah

faizabelle79 said...

Ajzie...
Mmg enak dan senang di masak

faizabelle79 said...

Simah..
mmg kulit dia keras giler..hati2 bila nak kupas..

Kami ni mmg kaki jalan...suka travel...